donderdag 27 november 2008

Biebtoepassingen?

Na wat rondneuzen deze leuke voorbeelden van biebtoepassingen gevonden:


Biebleners prijzen hun favoriete boek aan



De Nationale Voorleeswedstrijd 2007. En de winnaar was...onze eigen Bas de Leeuw!


Voorleesontbijt 2008 in bibliotheek Brielle

Ding 16



Nog een filmpje gevonden over mezelf, Pluk dus. Had al een poosje een filmpje in mijn sidebar staan, dus al wat 'gespeeld' met You Tube. Nu ben ik er verder ingedoken. Het leuke van You Tube is, dat je via via weer op gerelateerde video's terecht komt. Zo kwam ik via Pluk allerlei andere leuke jeugdfilmpjes op het spoor. Ga nog even verder neuzen...

dinsdag 25 november 2008

Ding 15

Klik hier voor meer gratis plaatjes
Tijdens mijn autoritjes naar de bieb, luister ik vaak naar Giel en daar komt geregeld de term podcast voorbij. Ik vroeg me altijd al af wat dat nu precies was, maar dankzij het 'dingen' weet ik dat ook weer. 't Heeft inderdaad, wat Liesje al noemde, wat weg van 'uitzending gemist'. Ik heb wat podcasts bekeken en beluisterd, o.a. die van 3FM en ook de sites van DOK Delft en Waterweg bekeken/beluisterd. Ik kwam via DOK Delft van 'de podcast' ook op 'de videocast'. Heb het filmpje over de 'Niet lezen club' bekeken. Heel erg leuk gedaan, ben benieuwd of het jongeren over de streep trekt de bieb vaker te bezoeken.
Heb verder een podcast in Netvibes gezet en daarna iTunes gedownload en probeerde er wat op te zetten en dat dan weer op mijn Zen. Ik snap nog niet helemaal hoe dat werkt, geloof ik. Maar weer eens navragen aan andere bloggers. Wilde het via de 'chat' doen, maar helaas, niemand is nu nog online, iedereen hangt waarschijnlijk lekker op de bank, met of zonder borrel.
Aan zelf een podcast maken heb ik me (nog) maar niet gewaagd. Ga ook maar eens naar de bank...

donderdag 20 november 2008

Ding 14

Klik hier voor meer gratis plaatjes
Begeef me nu in de wereld van het online gebabbel...Na de koffieconsultatie vanmorgen met enkele zeer deskundige medebloggers heb ik een chatvenster kunnen plaatsen in mijn blog. Ik snap alleen niet hoe ik ervoor moet zorgen dat het zichtbaar is dat ik online ben. Heb wel de optie aangeklikt in mijn gmail, maar ineens ben ik dan toch weer afwezig (misschien geestelijk wel, maar lichamelijk zit ik toch echt nog achter de computer). Hoe kan dat, wat doe ik fout en hoe kan ik het tekstje veranderen in het Nederlands??

Ik durf het bijna niet te zeggen, maar heb nog nul komma nul ervaringen met chatten. Had er tot voor kort totaal geen behoefte aan en zin in. Ging liever bellen of emailen. Heb ook nog geen kinderen in de chatleeftijd, (meer in de wiki/zandbakleeftijd) dus ook geen kans gehad om stiekem mee te gluren. Maar nu ik eenmaal aan het dingen ben, moet ik eerlijk toegeven dat ik steeds bij collegabloggers met zo'n venstertje hoop dat ze online zijn, zodat ik gezellig met ze kan babbelen. Helaas, tot nu toe nog niet gelukt, maar...kan nog komen.

Over de toepassingen op het werk schiet me een mooi voorbeeld te binnen. Had deze week een gesprek met een collega. Ze was naar een vergadering geweest waarvoor ze een uur had moeten rijden, terwijl de vergadering al met al maar dik een uur duurde. Hier was instant conferencing misschien een optie geweest.
Met kinderen en jongeren lijkt het me leuk te chatten in het kader van leesbevorderingsprojecten zoals jonge jury, kinderjury, leesprogramma.
De chatversie van Aladin vind ik ook een goede. Alleen jammer dat er niet altijd iemand beschikbaar is (wilde het uitproberen, maar rond dit tijdstip is er niemand meer), maar natuurlijk wel begrijpelijk.

Wacht nu met smart op iemand die met me wil 'digikletsen'.

woensdag 19 november 2008

Ding 13, deel 2

Heb trouwens ook een document aangemaakt en gedeeld met een aantal medebloggers. Heb al twee reacties terug, erg leuk! Ben benieuwd naar meer input. Het is wel gemakkelijk in gebruik, dus zeker weer een ding om te onthouden voor gebruik op het werk! Na mijn gepeins vannacht en vandaag zie ik in ieder geval in, dat dit echt om gezamenlijk tekstverwerken gaat en Wiki toch op een andere manier werkt. Google docs kan intern binnen een afdeling van nut zijn. En voor jezelf dus handig dat je overal en nergens je eigen documenten kunt raadplegen.
Kortom, weer een nuttig ding erbij. Moet onderhand maar eens op een rijtje gaan zetten wat we ook daadwerkelijk kunnen gaan gebruiken. Maar misschien meer wat voor het einde van de cursus?

dinsdag 18 november 2008

Ding 13

In de uitleg over online kantoortoepassingen lees ik een aantal voordelen:'... samen, maar toch op afstand schrijven met een online tekstverwerker, dus meer gemak: je hoeft de tekst niet heen en weer te mailen. Maar ook als je alleen schrijft zijn er voordelen aan een online tekstverwerker: je eigen tekst is op elke plek met een internetverbinding toegankelijk. Geen gesleep met memorysticks!'
In mijn berichtje over Wiki's zag ik ook eerstgenoemde voordeel al, weet nu niet meer of ik het wel bij het juiste eind had...Ik vind het moeilijk om de verschillen te zien tussen deze twee toepassingen. In ieder geval kun je met google docs ook je bestanden importeren, en ik twijfel of dit ook met wiki kan. Misschien doet wat nachtrust wonderen, dus Klik hier voor meer gratis plaatjes
Zal er morgen (of vannacht) eens verder over peinzen.

donderdag 13 november 2008

Ding 11 en 12

Klik hier voor meer gratis plaatjes

Wiki wiki, ik lees dat dit Hawaïaans is voor 'snel, vluchtig en beweeglijk'. Of ik er zelf snel mee ben is weer een tweede: ben nu al een poosje aan het piekeren wat ik hier nou van vind en wat ik er mee zou kunnen. Ik kom er voor mezelf nog niet helemaal uit.
Ik heb een aantal bibliotheekwiki's bekeken, o.a. die van bieb Deventer. Ben erg benieuwd of er veel gebruik van gemaakt wordt en of dit toegevoegde waarde heeft. Een wiki zou misschien handig kunnen zijn voor de specialisten van verschillende bibliotheken op een bepaald gebied. Zo zou je bijvoorbeeld gezamenlijk, ook op afstand, aan een bepaalde activiteit kunnen werken.
Daarnaast kun je het intern vast ook inzetten, maar waarvoor, ben er nog niet uit. Heb een duik genomen in de zandbak van 23dingen en me op de favoriete boeken gestort. Drie maal raden welk boek ik heb toegevoegd... Wilde het opleuken met een plaatje, maar is me nog niet gelukt. Heeft iemand een tip? Eenmaal in de zandbak zag ik wel dat het erg leuk is op elkaar te reageren, maar ook dat het een rommeltje wordt qua opmaak. Ik denk dat het nuttig is hier afspraken over te maken, wil je dit ook daadwerkelijk voor een toepassing gaan inzetten.

vrijdag 7 november 2008

Ding 10

Klik hier voor meer gratis plaatjes"
Delicious...heb me met frisse moed op dit 'hapje' gestort. 'k Heb eerst eens wat rondgeneusd en de instructies bekeken. Daarna ook een eigen account aangemaakt en wat favorieten toegevoegd. Ik kwam op de delicious account van 23 dingen al een aantal nuttige sites tegen, die ik ook heb toegevoegd. Daarnaast kwam ik via mijn eigen favorieten weer op andere leuke sites terecht.Zo ontdekte ik meteen het voordeel van het social bookmarking.
Ik zie zeker mogelijkheden voor het werk. Voor het inlichtingenwerk of voor je eigen afdeling. Door het delen van je favoriete sites kom je weer op het spoor van andere mogelijk nuttige sites en heb je er als afdeling gezamelijk profijt van. Ook prive is het gemakkelijk overal je eigen favorieten te kunnen raadplegen.
't Kost even tijd om je er in te verdiepen en nog lang niet alle mogelijkheden zijn me gelukt of duidelijk geworden, maar al met al best een smakelijk hapje...
P.s. Zoals je ziet heb ik ook (eindelijk!) de site 'Animaatjes' ontdekt. Erg leuk! Meteen maar in Delicious als favoriet toegevoegd!

Eén van mijn vriendinnetjes

Klik hier voor meer gratis plaatjes">

Hoe het gelukt is, geen idee, maar na allemaal meldingen dat de html niet goed was, staat ie er toch op! Liesje, bedankt voor de tip!