donderdag 8 januari 2009

Ding 23

Klik hier voor meer gratis plaatjes

En dan....is er ding 23! Pluk heeft zich de afgelopen maanden in een nieuw avontuur gestort. Met zijn kraanwagentje is hij de wereld van 23-dingen doorgereden. In het begin wat moeizaam, met wat obstakels op de weg en wat lichte tegenzin. Moest net als een dieseltje wat op gang komen. Maar gaandeweg ging de kraanwagen steeds fanatieker en de vaart kwam erin. De laatste dingen gingen weer wat minder turbo, maar de finish is gehaald!
En wat heeft Pluk geleerd van deze cursus? Veel, veel, veel! Van veel van de 23 dingen had ik óf nog nooit gehoord, óf wist er de werking/betekenis niet van. Heb bijvoorbeeld ook nooit geweten dat het maken van een weblog zo leuk (en eigenlijk relatief gemakkelijk) kon zijn! Dus alleen al hiervoor is het heel leerzaam geweest. Nu is het zaak bij te blijven en er mee aan de slag te gaan! In een aantal toepassingen zie ik zeker heil voor de bieb, zo ben ik al verschillende 'Google-docsmomenten' tegengekomen tijdens het werk. Ook netvibes, de sociale bibliotheekcatalogi, YouTube misschien, Librarything, Delicious, zijn allemaal dingen om te onthouden. En natuurlijk begrijp en volg ik de discussies over de toekomst van de bieb nu beter. Kortom: een leuke cursus, vooral ook omdat je het samen met je collegabloggers doet!
Goed,het avontuur van Pluk als 23-dinger is afgerond, maar krijgt het nog een vervolg? Wie weet, maar...nu eerst eindelijk weer eens tijd voor een ouderwets (Pluk)boek!

maandag 5 januari 2009

Ding 22

Fijn die fanatieke mededingers, zoals Oriënt Express en Anita van Lierop. Nu het einde van de cursus erg dichtbij is (!), kost het me wat moeite om nog te vorderen en zijn deze samenvattingen van harte welkom.
Goed, nog even doorzetten. Heb het leesvoer tot me genomen en zie wel dat bibliotheek 2.0 niet meer is weg te denken. Klik hier voor meer gratis plaatjes't Vergt nog wel een omslag in denken bij de biepers...

Maar... ook bij 2.0 zelf, volgens mij:

'Een van de belangrijkste doelgroepen van bibliotheken zijn kinderen en jongerentot 18 jaar. Bijna de helft van de OB-leden valt in deze categorie. Toch is dedigitale dienstverlening daar niet op ingericht. De websites van bibliotheken richten zich doorgaans exclusief op volwassenen en bieden in het beste geval toegang tot de eigen catalogus met trefwoorden die geen aansluiting vinden bij de belevingswereld van kinderen en jongeren'
Deze tekst, overgenomen van de blog van WoW!ter, die hij op zijn beurt weer citeert uit een rapport 'Innovatie met effect' spreekt mij wel aan. Als Pluk, de held van alle kindertjes, kom ik natuurlijk op voor de belangen van de jeugd, en dit onderstreept o.a. mijn bezwaar tegen de aquabrowser voor kinderen, zie ding 21. Hier ligt in ieder geval nog een taak voor de bibliotheek 2.0! Maar...het bibliothecaris 2.0-manifest zegt o.a. het volgende: wacht niet tot iets perfect is voor je presenteert, maar verbeter ahv gebruikersreacties.
Dus 't komt vast goed!